Lo de la prevenció i la seguretat...

En aquest post parlaré sobre la Seguretat i Salut a les obres de construcció i tot el món de la prevenció de riscos laborals. Hi haurà qui pensi que això no és gaire important, que només és paperassa o que és un invent per treure diners. La veritat és que és molt més important del que ens imaginem, i gràcies a als avanços envers els drets dels treballadors tot això s’està regulant cada vegada més.

Veurem com influeix això a una obra de construcció, tant sigui obra nova (major) com a obra de rehabilitació (menor).

Una vegada es demana llicència d’obres, alguns ajuntaments demanen l’Estudi de Seguretat i Salut o Estudi Bàsic, i d’altres demanen també la designació del coordinador de seguretat per un tècnic competent. De fet, tota obra de construcció, segons el RD 1627/97, ha de tenir un coordinador de seguretat i salut -tret d’alguns casos determinats- el demani explícitament l’ajuntament de torn o no, vetllant per la seguretat dels treballadors a l’obra i establir la manera d’organitzar les tasques de seguretat segons l’ESS o EBSS, el que dicta com s’han d’afrontar els treballs, els riscos intrínsecs dels operaris per segons quines feines, com actuar en casos d’accidents, etc.

Abans de començar l’obra, però, el contractista principal ha de realitzar un Pla de Seguretat i Salut en relació a l’ESS o EBSS, i el coordinador en fase d’execució l’ha d’acceptar mitjançant l’acta d’aprovació del Pla de seguretat i salut. Amb aquest document i una còpia del PSS l’empresa contractista principal de l’obra ha de realitzar la comunicació d’obertura del centre de treball a l’autoritat laboral corresponent, necessària per tota obra (rehabilitació o obra nova). En un altre post parlaré sobre què s’ha de fer si en les obres s’ha de manipular elements amb Amiant, perquè els passos a seguir son diferents i més complexos, i serà necessari que una empresa especialitzada i donada d’alta al RERA intervingui.

Tota empresa contractista, subcontractista o treballador autònom que intervé a l’obra ha de tenir Servei de Prevenció. Si l’empresa té més de 500 treballadors podrà ser un Servei Prevenció Propi, si no arriba haurà de ser un Servei de Prevenció Aliè. El coordinador de seguretat podrà demanar la documentació següent:

-         contracte amb el SPA al dia.
-         nomenament del recurs preventiu (amb formació mínima de 60h en relació a la prevenció de riscos)
-         avaluació de riscos
-         pla de prevenció
        aptitud mèdica
-         entrega d’EPIs
-         formació treballadors (de 8h i de 20h)

I això només per poder començar una obra...

...Mentre s’executen...

El coordinador de seguretat ha de deixar a l’obra el llibre d’incidències durant l’execució de l’obra. Hi tindran accés tant la direcció facultativa, els contractistes, els subcontractistes i els treballadors autònoms, així com les persones o òrgans amb responsabilitats en matèria de prevenció de les empreses que intervenen a l’obra.

En quan una empresa subcontracta algun treball, s’haurà d’emplenar el llibre de subcontractació per part del coordinador i de les empreses.

En alguns casos per les obres passen inspectors de seguretat d’Inspecció de Treball de Catalunya, els quals emeten informes, i en els casos més disconformes fins i tot unes multes tant a empreses com a treballadors, a banda de demanar les documentacions pertinents com el registre al REA, els documents abans esmentats, altes de la seguretat social, etc.

Hem d’entendre que la figura del coordinador no és la d’un policia que diu què s’ha de fer i què no. El coordinador és el màxim responsable de la seguretat dels treballadors, i per qualsevol cosa que succeeixi ell/ella és qui haurà de donar les explicacions adients. De fet l’unica cosa que ens interessa realment és que el treballador estigui en el seu lloc de treball SEGUR i no tingui cap perill. Sabem que una obra de construcció no és un despatx, i que la perillositat és molt més gran, de fet és un dels sectors amb més accidentalitat i amb un índex de sinistralitat més alt. Per això no es hem de prendre a broma quan diem que utilitzeu els EPIs, o que ens lliguem amb dues cordes si fem treballs verticals, o que els buits de les bastides o d’un forjat no estan ben tancats o protegits. I ara amb l’arribada de la calor, una de les coses que m’agrada comentar, és que no es treguin les samarretes (per això ja està la Isla de los famosos), que es protegeixin amb crema solar, i molt més important, ¡¡veure molta aigua!!

I ara és quan els treballadors es pensen que els tècnics som tontos i només es posen els EPIs quan hi ha visita d’obra. Per això de tant en tant va bé fer una visita un dia diferent a la normal, perquè així puguis comprovar realment si es fa un ús correcte o no.

En fi, que els Riscos Laborals no son cap ximpleria ni res en el que hem d’estalviar. Està comprovat que un ús correcte dels elements de protecció, i un correcte treball per part dels operaris fa que l’empresa no tingui tantes despeses a final d’any, i també els operaris, que han de saber que estant de baixa no es cobra el 100% de la nòmina, i ara mateix no estem en un moment òptim de la nostra economia. Així que fent les coses correctament tothom surt guanyant.


Per qualsevol altre dubte, podeu posar-vos en contacte amb SCO, despatx d'arquitectura, SePrA, servei de prevenció aliè, o Formatec, empresa de formació. O m'envieu un mail per qualsevol dubte que tingueu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada