Hola!
Començarem aquest blog amb un tema que per a molts de nosaltres és important, i que alguna vegada ens veurem necessitats de saber. No és altre que els tràmits per obtenir una llicència d'obres.
Per començar cal dir que cada Ajuntament (que és l'Ent que ens otorga aquest document) té diversos tràmits, documents a aportar i modalitats de llicència, i com no, temps de concessió...
Primer de tot, què he de fer?
Sovint demanem abans a constructores que ens valorin unes obres, sense indicació directa d'un tècnic. Després venen les preses perquè tenim un pressupost acceptat per la comunitat, però quan anem a l'ajuntament, s'ha de presentar projecte tècnic, assumeix i diversos documents que els ha de fer un tècnic competent. I així comença el caos...
El més important, i el que s'hauria de fer, és demanar a un tècnic que faci un projecte o una valoració de la finca. Segons aquest projecte s'hauria de demanar pressupostos a una o varies constructores. Quan s'hagi decidit qui farà les obres, llavors s'haurà d'anar a l'ajuntament.
Modalitats de llicència:
Una llicència pot ser d'obres majors quan es realitza una obra nova, una ampliació de superfície, es canvia l'ús majoritari de l'edifici o una rehabilitació integral d'aquest. Però donada la situació, no hi ha gaires obres majors actualment...
La llicència d'obres menors és la més comuna en els ajuntaments, doncs és la necessaria per poder fer obres de restauració de façanes, cobertes, patis interiors, reformes interiors d'habitatges, etc. Aquesta modalitat serà en la que ens centrarem.
Segons els ajuntaments hi ha variacions de llicències d'obres menors.
En alguns d'ells existeixen els Assabentats. Aquesta tipologia és quan es realitzen obres interiors sense modificació d'envans ni estructura. La majoria dels ajuntaments la concedeixen al moment i sense cap tipus d'impost o taxa.
També hi ha ajuntaments que tenen el Comunicat, que és una comunicació prèvia de les obres que es volen demanar. En aquest cas serà necessari per obres de restauració de façanes, cobertes, patis i interior d'habitatges que modifiquen envans però no estructura, i en cas de tractar-se d'edificis no catalogats per Patrimoni Arquitectònic, ni estar en una zona catalogada. En aquests tipus de llicència, es pot començar a l'endemà del dia que es demana, i es sol pagar una taxa i un impost de construcció, que en cada ajuntament variarà, sent un d'ells fix (entorn als 200 o 250 euros) i l'altre segons el pressupost d'execució de l'obra (d'un 2 a un 4% del pressupost).
Per últim ens trobem amb la llicència d'obres menors. En aquest cas serà necessari aquest tràmit quan les obres que s'hagin de realitzar siguin en una finca o entorn catalogat, o es modifiqui l'estructura de l'edifici, o s'instal·li un ascensor. Aquí ve el problema, i és que els ajuntaments diuen que en 30 dies el tenen llest, i és cert que hi ha d'ajuntaments que si el tenen, però la majoria s'allarguen fins a cotes no sospitades. La taxa fixa acostuma a ser més cara, tot i que la que varia segons el pressupost segueix sent la mateixa.
També es pot demanar llicència d'obres per l'enderroc d'un edifici o d'un volum, però ja ho explicaré un altre dia.
Què s'ha d'aportar?
Cada ajuntament demana una cosa diferent, però la majoria demana els següents documents:
Instància firmada de la sol·licitud d'obres, on el sol·licitant acostuma a ser o bé un particular o bé la comunitat de propietaris, representada per el propi president. En aquesta sol·licitud s'inclou una descripció de les obres, la ubicació de l'obra (la seva direcció) i la localització (on es faran les obres dins la finca), a banda del pressupost, i de l'adreça de notificacions. En moltes de les sol·licituds s'ha d'aportar el nom del tècnic encarregat de l'obra (com per exemple: Oriol Aguilera Martin), i de vegades també el nom del constructor.
En el moment de la presentació hi ha ajuntaments que demanen una còpia de les taxes pagades amb el comprobant, o bé les generen una vegada s'ha presentat la sol·licitud. Tot depen de si l'ajuntament confia en tu, o té ganes de cobrar els calers abans...
Projecte tècnic o documentació tècnica. Segons la ciutat només caldrà una documentació tècnica on s'explica breument l'obra i on queda inclòs el pressupost, i sobretot, amb fotografies de l'element a intervenir. D'altres requereixen un projecte tècnic, on s'explica l'obra a realitzar en una memòria, un pressupost amb amidaments, una proposta d'intervenció, un plec de condicions tècniques i finalment planols.
Les obres han d'estar dirigides per un tècnic competent i per això també demanen un Assumeix tècnic de les obres.
Tota obra de construcció ha de complir les condicions de seguretat i salut, segons un Estudi de Seguretat i Salut. Hi ha casos que el demanen, i n'hi ha que no. En aquest cas queda per suposat, doncs és obligació en qualsevol obra (RD 1627/97), així com la coordinació de seguretat i salut, també a carrec d'un tècnic compentent, i que sovint acostuma a ser el mateix director de l'obra que firma l'assumeix.
Si l'obra necessita una instal·lació de bastida tubular o qualsevol altre mitjà auxiliar, de vegades demanen també una documentació tècnica de la bastida i un assumeix tècnic d'aquesta. La documentació tècnica pot estar inclosa dins la pròpia de la obra o el projecte tècnic, i l'assumeix pot quedar inclos dins l'assumeix general.
En alguns casos ens trobem que també demanen una manifestació de residus, en el que es paga una taxa i s'ha de dir on aniran els residus generats a l'obra, qui serà l'encarregat de portar-lo i qui el que ho gestionarà.
Si les obres modifiquen l'estructura de l'edifici, demanen sempre una documentació justificativa del compliment amb l'article 128 de les ordenances metropolitanes d'edificació, on s'explica què es farà, com es farà, qui son els propietaris dels habitatges, es justifica que se'ls ha avisat que es faran obres i que tenen dues setmanes per veure el projecte i presentar qualsevol suggerència o alegació.
Quan es podrà començar?
Segons la tipologia de la llicència es podrà començar al moment, al dia següent o al mes o tres mesos després, però sempre que ens hagin acceptat la llicència, i no només amb l'admissió de la sol·licitud, sino amb l'otorgació. En cas contrari com un amic Guardia Urbà ens vegi fent obres sense permís..., s'ens ha acabat el bon rotllo i haurem de pagar el més probable una multa que els hi ajudi als de l'ajuntament a fer butxaca per les vacances.
Per això és millor confiar en el tècnic i esperar a que tot estigui en regla per poder començar.
Al loro! que se'ns acaba el permís!
Haurem d'anar amb compte que no s'ens acabi el permís d'obres o es caduqui. Els comunicats duren aproximadament uns 6 mesos, i amb la llicència d'obres sol ser un any per començar les obres i mig any per dur-les a terme. Sempre es pot, això si, demanar una pròrroga que ens dongui per uns altres 6 mesos. Ah, però hem de passar per caixa, i pagar altres taxes, que solen ser de la meitat de la taxa fixa, uns 125 euros aproximadament.
Tot això variarà si volem demanar Subvencions. Però això és un altre tema del que parlarem aviat, perquè té molt de suc.
Bona setmana a tothom i que vagi molt bé! No us ublideu d'entrar a facebook pàgina Oriol Aguilera Arquitectura tècnica Badalona o enviar-me un correu amb qualsevol dubte, o finalment contactant amb mi per telèfon al 651982787
ARQUITECTURA DE CAPÇALERA Bloc de la història de la construcció de Badalona. Per Oriol Aguilera. m:696687826 c: oaguilera@apabcn.cat
Arquitecte Tècnic Badalona. Oriol Aguilera
Etiquetes
Badalona
arquitectura
segle XX
urbanisme
barris
industrialització
modernisme
façanes
Pomar
equipaments
Llefià
Planejament
barraques
casa cós
eixample
Canyet
Dalt la Vila
Guerra Civil
JJOO 92
Lloreda
anys 70
autoconstrucció
ferro
llicència d'obres
masies
segle XIX
segle XVIII
2000
Anís del Mono
Centre
Front Marítim
La Balsa
La Salut
Montigalà
Ordenances
anys 50
anys 60
casagemes
cinturó
codi tècnic d'Edificació
coll i pujol
crisi
cèdula d'habitabilitat
formigó armat
gorg
habitatge public
mercat
pavello olimpic
port
progrés
restaurar
segle XXI
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
En el cas de Badalona, si no toquem estructura pero si que canviem distribució amb un comunicat hi ha prou? No és necesari el projecte d'un tecnic?
ResponElimina