Piscines. Quina mandra arreglar-les

Ara que arriba temps de calor i de ganes d’utilitzar les piscines, o de construir-ne de noves (per qui tingui calers), es fa un petit document que explica les diferents patologies més importants que poden sorgir en els diferents elements que les composen, d’on provenen i els criteris preventius. També es parla de la instal·lació de les desmuntables, que més d'un ensurt han donat...

Qualsevol piscina que ha estat sotmesa a un ús continuat acaba presentant amb el pas del temps algun tipus de patologia. Les principals que acostumen a afectar-les es poden dividir en tres tipus: les que estan relacionades amb el terreny en contacte, amb l’estructura i les relacionades amb els acabats.


- Terreny en contacte:
· Assentament del conjunt del vas de piscina. Pot provocar fissures o esquerdes i ocasionar filtracions. El motiu pot ser un inadequat recolzament sobre el terreny, accions de pluja mentre s’està executant i corrents d’aigua subterrània. Només es pot prevenir en aquells casos que no s'hagin construit les piscines, pels que ja la tenen construida és una altra història... Per prevenir s’ha d’efectuar un reconeixement del terreny abans de construir, no executar les obres en època de pluges i realitzar una prova d’estanqueïtat per determinar l’existència de filtracions.
· Assentament diferencial del vas de piscina. Pot provocar les mateixes lesions que l’anterior apartat. El motiu pot ser degut a una heterogeneïtat del terreny, o una edificació colindant o excavacions properes al vas, així que tingueu compte amb les obres o reformetes que feu properes a la piscina. La prevenció passa per recolzar el vas sobre un sòl homogeni.
· Flotació del vas de piscina. La inclinació o el gir dels vasos de piscina, poden provenir d’una elevació del nivell freàtic sobretot durant el buidat de l’aigua (quan la piscina perd la majoria del seu pes) i durant l’època de pluges. Per prevenir s’ha d’augmentar el pes propi de la llosa del vas i el seu gruix.

-  Estructura del vas: dependrà del seu material (formigó, polièster o liner)
· Vas de formigó:
·         Filtracions provinents d’esquerdes, fissures o coqueres al formigó. El motiu pot ser un esforç tèrmic, la deficiència qualitat dels materials o una mala execució de posada en obra del formigó.
·         Fissures, esquerdes o despreniments de volums de formigó per corrosió de les armadures. El cas més repetit és per un insuficient recobriment de les armadures.
·         Filtracions per les obertures dels accessoris de piscina. Sovint no s’impermeabilitza prou bé la junta entre el vas i els elements que s’afegeixen.
· Vas prefabricat de polièster:
·         Aparicions de cràters i ampolles a la superfície del vas per un defecte de fabricació del material
·         Trencament del vas degut a un insuficient contingut de fibra de vidre en el vas prefabricat. Els diferents esforços mecànics als que estan sotmesos els vasos necessiten d’un material que els absorbeixi (fibra de vidre), i sense aquest, l’element arriba a un moment en que col·lapsa i trenca.
·         Trencament del vas per un moviment del conjunt del vas diferencial. El motiu és una mala o manca d’execució de solera sobre la que es recolzarà la piscina prefabricada.
·         Problemes deguts a un manteniment deficient, per absència de neteja o us incorrecte dels materials de neteja. S’ha d’actuar sempre amb materials de neteja compatibles i que no degradin el poliester.
· Liner:
·         Filtracions per col·locació de membrana sobre un suport no adequat, o sobre un suport de material incompatible (olis, asfalts, etc.). S’ha de preveure la col·locació sobre un suport llis i amb materials totalment compatibles amb liner.
·         Penetració d’aigua per la junta d’estanqueïtat entre els accessoris i el liner.

-  Acabats del vas:
· Degradació de revestiments de pintura i presència de fissures múltiples. Pot ser provocat per una deficient preparació del suport. La millor manera de prevenir és triar una pintura per a us específic a piscines.
· Degradació a les juntes de l’enrajolat amb filtració de l’aigua a través d’aquestes. Les causes poden ser un manteniment inadequat o insuficient.
· Fissures a l’enrajolat. Poden ser causades per l’aparició d’esquerdes a l’estructura del formigó.
· Despreniment de peces ceràmiques. S’ha de distingir entre despreniments aïllats o d’un tram a conseqüència d’un abombament del revestiment. El primer pot estar causat per un suport deficient, mentre que el segon pot ser per moviments del suport, acció del gel, o esquerdes provinents del propi vas de formigó.
· Desconxats de peces ceràmiques. Poden ser per acció del gel, la degradació per acció química de l’aigua de piscina o els productes de manteniment, o desgast pel propi ús, sobretot a piscines exteriors. Per tal que això no succeeixi, s’ha de revestir amb peces esmaltades de baixa densitat antilliscants.

Per poder detectar les tipologies de les lesions cal que un tècnic competent realitzi una diagnosi eficient sobre l’estat de la piscina i els diferents elements que la composen, així com la seva incidència a la resta de construccions del seu voltant, i emeti un informe tècnic esmentant la descripció actual, un reconeixement tècnic de les lesions, una valoració tècnica i una proposta d’intervenció. En el cas d’una construcció nova de piscina, s’haurà de realitzar un projecte tècnic emès per un tècnic (per exemple Oriol Aguilera) i demanar la conseqüent llicència d’obres a l’Ajuntament en qüestió.

Per últim cal esmentar la instal·lació de piscines desmuntables. En molts casos aquestes piscines se solen instal·lar a les terrasses dels habitatges en edificis plurifamiliars situats sobre plantes inferiors. S’ha de tenir molt en compte el pes que se li afegeix al forjat de la terrassa, calculat per una sobrecàrrega X de neu o pluja, però no per una constant presència de pes d’aigua durant 2 mesos (i en alguns casos més...). Per això s’haurà de vigilar els punts de recolzament i l’estat de les bigues (en cas d’un forjat unidireccional) i la seva direcció per no col·lapsar l’estructura. Per prevenir qualsevol tipus d’accident, cal que un tècnic competent pugui calcular el pes que pot suposar la piscina desmuntable i la resistència del forjat, emetent si és necessari un informe tècnic. Si no creieu que sigui necessari, ja en sé de casos de forjats que s'han vingut abaix pel pes de la piscina, i asseguro que no és plat de bon gust, sobretot perquè les assegurances després no en volen saber res.
Espero que us hagi agradat, i a gaudir de les piscines! Bona setmana a tothom.
No oblideu d'afegir-vos a la web de facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada